20.05.2015 tarihli ve 217 sayılı Hacettepe Üniversitesi Senato Kararı
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİNİN YURTİÇİNDEKİ DİĞER YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARIYLA ORTAK LİSANSÜSTÜ PROGRAM AÇILMASINA İLİŞKİN İLKE VE ESASLAR KONUSUNDA LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE İŞBİRLİGİ KOMİSYONU RAPORU
Yurtiçindeki diğer yükseköğretim kurumlarıyla ortak lisansüstü programlar oluşturulmasında üniversitemizin gözetmesi gereken ilke ve esasların neler olacağı konularında Eğitim Komisyonunda ortaya çıkan tereddütler ve Senatomuzda yapılan tartışmalar işığında konu bir kez de Komisyonumuzca değerlendirilmiştir. Komisyonumuzun bu konuya ilişkin önerileri şöyledir:
Üniversitemiz:
1) Üniversitemiz, yurtiçindeki diğer yükseköğretim kurumlarıyla ortak lisansüstü programlar açarak, akademik işbirliği ve ortaklıkların güçlendirilmesini ilke olarak destekler.
2) Yükseköğretim kurumları ile işbirliği yapmak ve lisansüstü öğretimin yaygınlaşmasına katkıda bulunmayı toplumsal bir sorumluluk olarak kabul eder.
3) Ortak programların açılmasında, taraf disiplinlerin ortak programla ilgili uygulama protokolüne, üniversitenin eğitim standartlarını koruma çerçevesinde asgari düzeyde müdahaleyi esas alır.
4) Standartlarının korunması ilkesi gözetilerek "yürütücü enstitü" belirlenir.
5) Ortak program açacak birimlerin öğretim üyesi durumunun, mevcut programların zayıflamasına yol açmamasını gözetir.
6) Universitemiz ortak programların açılması ve uygulamasında, üniversitenin lisansüstü programlara giriş koşulları, programlar için öngörülen AKTS kredi miktarı, sınav ve değerlendirme sistemi, mezuniyet ortalamalarının nasıl hesaplanacağı ve mezuniyet koşullarının karşılanmasını temel alır.
7) Ortak programın uygulama biçiminin (Öğrenci seçiminin nasıl yapılacağı, öğrencilerin nerede eğitim göreceği ve tez çalışmalarını nerede yapacakları, ders ve tez danışmanlarının, TIK üyelerinin nasıl belirleneceği vb) açık olarak protokolde veya ek protokollerde belirtilmesini bekler.
8) Diplomanın, transkriptin ve diploma ekinin düzenlenme biçimine protokolde veya ek protokolde yer verilmesini (Mezun olunan alan, varsa verilecek unvan, not sistemleri, yetkili imzalar, ortak diploma ...) bekler.
9) Ortaklıkların 3 yılda bir gözden geçirilmesini ister.