Lisansüstü Eğitimde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans Yönergesi

 

04.12.2019 tarihli ve 376 sayılı Hacettepe Üniversitesi Senato Kararı

 

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS YÖNERGESİ

Amaç
MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı; Hacettepe Üniversitesine Enstitüleri tarafından yürütülmekte olan uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans programlarına ilişkin eğitim-öğretim ve sınavlarla ilgili usul ve esasları düzenlemektir.
 
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Yönergenin amacı; Hacettepe Üniversitesine Enstitüleri tarafından yürütülmekte olan uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans programlarına ilişkin eğitim-öğretim ve sınavlarla ilgili usul ve esasları kapsar.
 
Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Yönerge, yürürlükteki Hacettepe Üniversitesi Lisansütü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslara dayanılarak hazırlanmıştır.
 
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 4 - (1) Bu Yönergede geçen;
a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,
b) ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavını,
c) Birim ve Birim koordinatörü: Uzaktan öğretim ile yürütülen bir diploma programının bağlı olduğu enstitü bünyesinde koordinasyon, görevlendirme ve denetimlerin, yapılmasından sorumlu birim yani enstitüyü ve bu işlemlerden sorumlu kişiyi yani ilgili enstitü müdürünü,
d) Ders Yönetimi: Derslerin gerçekleştirilmesi için gereken tüm alt yapının kurulması, işlemesi ve dersin yürütülmesini başından sonuna kadar yöneten yöneticinin faaliyetlerini yani Hacettepe Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezini,
e) Enstitü: Hacettepe Üniversitesi'nde Lisansüstü Eğitim veren Enstitüleri,
f) Enstitü Ana Bilim Dalı: Hacettepe Üniversitesi'nde Lisansüstü Eğitim veren enstitülere bağlı Anabilim Dallarını,
g) Enstitü Kurulu (EK): Hacettepe Üniversitesi'nde Lisansüstü Eğitim veren Enstitü Kurullarını,
h) Enstitü Yönetim Kurulu (EYK): Hacettepe Üniversitesi'nde Lisansüstü Eğitim veren Enstitülerin Enstitü Yönetim Kurullarını,
i) Dönem Projesi: Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans programı öğrencilerince hazırlanacak proje çalışmasını,
j) UE: Uzaktan Eğitimi,
k) LEÖY: Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğini,
l) Program Koordinatörü: Uzaktan öğretim ile yürütülen bir diploma programının koordinasyon, ders içeriklerinin temini, derslerin yürütülmesi, görevlendirme ve denetim yapılmasından sorumlu öğretim elemanını yani ilgili programın Anabilim Dalı Başkanını,
m) Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans Programı (UETYL): Yüksek lisansa yönelik belirli bir sayıda ve belirli içerikte zorunlu ve seçmeli dersler ile uygulamalarını,
n) Rektörlük: Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğünü,
o) Senato: Hacettepe Üniversitesin Senatosunu,
p) Danışman: Enstitüde kayıtlı öğrenciye ders ve proje dönemlerinde rehberlik etmek üzere Enstitü Yönetim Kurulu tarafından atanan öğretim elemanını,
r) ÜAK: Üniversitelerarası Kurulu,
s) Üniversite: Hacettepe Üniversitesini (HÜ),
t) YÖK: Yükseköğretim Kurulunu ifade eder. 
 
Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans Programlarının Açılması ve Yürütülme Esasları
 
MADDE 5 - (1) Yeni bir UETYL programı; akademik anabili/anasanat kurulunun önerisi, enstitü kurulunun uygun görüşü, Senatonun kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile açılır.
(2) UETYL programlarının; eğitim hedefleri, programlara giriş ve mezuniyet koşulları, programların içerdiği zorunlu ve seçmeli dersleri, bunların kredileri ve benzeri değişiklik önerileri Enstitü Anabili Dalı/Enstitü Anasanat Dalı akademik kurulunun teklifi, enstitü kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir.
(3) Akademik Anabilim/Anasanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile diğer yurtiçi/yurtdışı yükseköğretim/araştırma kurum ve kuruluşlarının yanı sıra kamu ve özel kurumlar ile işbirliği yaparak ortak programlar açılabilir. Bu uygulama, senato kararı ve Yükseköğretim Kurulu onayı ile yürürlüğe girer.

(4) Diğer yurtiçi/yurtdışı yükseköğretim/araştırma kurum ve kuruluşları, kamu ve özel kurumlar ile işbirliği yapılarak açılan programların usul ve esasları ortak bir protokolle belirlenir.

(5) Ortak programlar, 28/12/2006 tarihli ve 26390 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarının Yurt Dışındaki Kapsama Dahil Yükseköğretim Kurumlarıyla Ortak Eğitim ve Öğretim Programları Tesisi Hakkında Yönetmelik ile 22.02.2007 tarih ve 26442 sayılı Resmi gazetede yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarının Yurtiçindeki Yükseköğretim Kurumlarıyla Ortak Lisansüstü Eğitim ve Oğretim Programları Tesisi Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür.

Bilimsel Hazırlık Programları
MADDE 6 - (1) UETYL Programları için bilimsel hazırlık programı uygulanmaz.
 
Anabilim/Anasanat Dali Programlarına İlişkin Esaslar
MADDE 7 - (1) UETYL programı; toplam en az otuz krediden ve 60 AKTS'den az olmamak koşuluyla, en az on ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Dönem projesi dersi son yarıyılda alınır. Öğrenci, dönem projesinin alındığı yarıyılda dönem projesi dersine kayıt yaptırır ve yarıyıl sonunda danışmanına yazılı bir proje ve/veya rapor vermek zorundadır.
(2) Eğitim ve öğretim yarıyıl esasına göre, güz ve bahar dönemi ile yaz dönemi olarak düzenlenir. Bunların süresi ve şekli, enstitü kurulunun önerisi üzerine Senato tarafından karara bağlanır.
 
Eğitim Süresi
MADDE 8 - (1) Kayit olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az iki yarıyıl en çok üç yarıyıldır. Bu sürenin sonunda başarısız olan veya programı tamamlayamayan öğrencinin ilişiği kesilir.
 
Öğretim Dili
MADDE 9 - (1) Enstitülerde öğretim dili Türkçedir. Ancak, Enstitü Anabilim Dalı/Enstitü Anasanat Dalı akademik kurulunun teklifi, enstitü kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile yabancı dilde UETYL programları açılabilir.
(2) Yabancı bir dilde yürütülecek olan UETYL programlarına kayıt olacak öğrencilerin programın yürütüleceği yabancı dildeki yeterlilik belgelerini Enstitüye sağlamaları gerekir.
 
Derslerin Açılması, Yürütülmesi ve Ders Sorumluları
MADDE10 - (1) H.Ü. Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre her yarıyıl, açılacak dersler ve bunların sorumlu öğretim elemanları ilgili Anabilim dalı akademik Kurulunca belirlenir ve ilgili Enstitüye (birime) iletilir. Bu dersler Enstitü Yönetim Kurulu tarafından onaylandıktan sonra ders yönetiminden sorumlu olan Üniversite Uzaktan Eğitim Merkezine bildirilir.

Birim Koordinatörleri uzaktan Öğretim ile yürütülen bir diploma programının yürütülmesinden, bu program ile ilgili olarak koordinasyon, görevlendirme ve denetimlerden sorumludur. Program koordinatörleri ise ilgili programlarda açılan derslerin koordinasyonu, yürütülmesi ve denetiminden sorumludur.

Danışmanlık
MADDE 11 - (1) UETYL Programı öğrencilerine, öğrencinin programa kabulü ile birlikte en geç birinci yarıyılın sonuna kadar akademik anabilim/anasanat dali kurulunun Önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile danışman atanır. Danışman, öğretim üyeleri veya Senato tarafından belirlenen niteliklere sahip doktoralı öğretim görevlileri arasından atanır.

Kontenjanlar, Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans Programlarına Başvuru, Öğrenci Kabulü ve Kayıt

Kontenjanlar 
MADDE 12 - (1) UETYL programlarına alınacak öğrenci kontenjanları akademik anabilim/anasanat dalı kurulunun ve enstitü yönetim kurulunun önerisi üzerine Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
 
Başvuru Koşulları ve İlan
MADDE 13 - (1) H.Ü. Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre her yarıyıl öğrenci kabul edilecek lisansüstü programlar, bu programlara alınacak öğrenci kontenjanları, başvuru için gerekli belgeler, başvuru ve sınav tarihleri ve diğer koşullar ilgili yılın Lisansüstü Akademik Takvimine göre ilan edilir.
(2) UETYL programlarına öğrenci kabulünde, ALES ve yabancı dil notunu yerine getirme koşulu ile ALES ve yabancı dil taban puanları, ALES ve yabancı dil puanları kullanılacaksa öğrenci başarısının değerlendirilmesinde bu puanların ağırlıklarının ne olacağı Enstitü Anabilim Dalı/Enstitü Anasanat Dalı akademik kurulunun teklifi, Enstitü Kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir.
(3) Diğer yurtiçi/yurtdışı yükseköğretim/araştırma kurum ve kuruluşları, kamu ve özel kurumlar ile işbirliği yapılarak açılan programlarda, bu programlara alınacak öğrenci kontenjanları, başvuru için gerekli belgeler, başvuru ve sınav tarihleri ile diğer koşullar ortak bir protokolle belirlenir.
 
Genel Başarı Değerlendirmesi
MADDE 14 - (1) Adayların değerlendirilmesi sınav jürileri tarafından yapılır. Sınav jürisi anabilim/anasanat dalı başkanlığınca önerilen ve enstitü yönetim kurulu kararıyla onaylanan en az üç asıl, iki yedek öğretim üyesinden oluşur. Bir anabilim/anasanat dalında yürütülen farklı UETYL Programları için ayrı jüriler kurulabilir.
(2) UETYL programlarına giriş sınavları, ilgili Enstitü Anabilim Dalı/Enstitü Anasanat Dalı gerekli altyapıya sahip ise görüntülü elektronik iletişim araçları ile yapılabilir.
(3) Yurtiçi/Yurtdışı diğer kamu ve özel kuruluşlarla yürütülen programlarda sınavların nasıl yürütüleceği yapılacak olan ortak protokolle belirlenir.
(4) UETYL programlarına öğrenci kabulünde, adayların genel başarı notu, 100 üzerinden tam nota dönüştürülen ve ağırlıkları Enstitü Anabilim Dalı/Enstitü Anasanat Dalı tarafından belirlenen lisans başarı düzeyi notu, ALES ve yabancı dil puanı dikkate alınarak hesaplanır.
(5) Anabilim/anasanat dalları UETYL programları için belirlenen kontenjanların en fazla %50'si kadar yedek adayı, genel başarı değerlendirme sırası esas alınarak belirleyebilir. Programa kayıt hakkı kazanmasına rağmen, akademik takvimde belirtilen günlerde kayıt yaptırmayarak haklarını kaybeden adayların yerine, başarılı bulunan yedek adaylar genel başarı değerlendirme sırası esas alınarak kabul edilir.
(6) UETYL programında boş kontenjan kalması durumunda, boş kalan kontenjan kadar yedek öğrenci programa kayıt hakkı kazanır, ilgili Enstitü tarafından ilan edilen tarihler arasında yedek öğrenci kayıtları yapılır.
 
Enstitüye Kayıt
MADDE 15 - (1) UETYL programlarına kayıt hakkı kazanan asil ve yedek adayların kayıt işlemleri, yürürlükteki Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre yapılır.
 
Yatay Geçişle Öğrenci Kabulü
MADDE 16 - (1) Üniversitede veya diğer yükseköğretim kurumlarının tezsiz yüksek lisans programlarında en az bir yarıyıl öğrenim görmüş başarılı öğrencilerin, Universitede yürütülen UETYL programlarına yatay geçiş işlemleri yürürlükteki Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre yapılır.
(2) UETYL programlarına kayıtlı olan ve en az bir yarıyıl lisansüstü öğrenim görerek aldığı derslerin her birinden bu Yönergenin 21. maddesinin üçüncü fikrasında belirtilen başarı notlarını almış olan Üniversite ve diğer yükseköğretim kurumlarının tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı öğrenciler Universitede yürütülen diğer tezsiz lisansüstü programlara yatay geçiş için başvurabilirler. Başvuruların kabul edilebilmesi için; ilgili anabilim/anasanat dalında öğrenci yatay geçiş Kontenjanlarının olması ve öğrencinin geçiş yapmak istediği programin öğrenci kabul koşullarını sağlamış olması gerekir. Akademik Anabilim/Anasanat Kurulu tarafından yatay geçişi uygun görülen öğrencilerin kabulü ve intibakları enstitü yönetim kurulu kararıyla kesinleşir.
(3) Tezsiz yüksek lisans programları arasında yatay geçiş yapan öğrenci, bağlı bulunduğu programın gerektirdiği toplam kredinin en az yarısını geçiş yaptığı programdan almak zorundadır.
 
Özel Öğrenci Kabulü
MADDE 17 - (1) UETYL Programlarına özel öğrenci statüsünde öğrenci kabul edilmez.
 
Yurt Dışında İkamet Eden Adayların Kabulü
MADDE 18 - (1) Yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşı öğrenciler ile yabancı uyruklu öğrenciler UETYL programlarının giriş koşullarını sağlamaları halinde programa kayıt hakkı kazanırlar.
(2) Egitim dilinin Türkçe olduğu UETYL programlarına devam etmek isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin programa kabul koşullarını yerine getirmiş ve Enstitüye kayıt işlemlerini yapmış olmaları gerekir. Program derslerine başlayabilmek için yabancı uyruklu öğrencilerin Türkçe yeterlilik belgelerini Enstitüye sunmaları gerekir.
 
Kayıt Yenileme
MADDE 19 - (1) UETYL programlarına kayıtlı öğrencilerin kayıt yenileme işlemleri Yürürlükteki Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre yapılır.
 
Sınavlar ve Değerlendirme
MADDE 20 - (1) UETYL program derslerine ilişkin ölçme değerlendirme faaliyetleri, yüz yüze veya elektronik ortamda gözetimli veya gözetimsiz olarak ödev, proje, uygulama, yazılı ve sözlü vb. yöntemler kullanılarak yapılır.
(2) Ara sınavlar gözetimsiz olarak elektronik ortamda gerçekleştirilir. Yarıyıl süresince yaptırılan proje, ödev, laboratuvar, atölye ve benzeri çalışmalar da ara sınav yerine geçebilir.
(3) Dönem sonu sınavları gözetimli olarak yüz yüze sinif ortamında olabileceği gibi gözetimli olarak canlı veya elektronik ortamda da yapılabilir. Dönem sonu sınavlarının yapılma şekli Enstitü Anabilim Dali/Enstitü Anasanat Dalı akademik kurulunun önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir.
(4) UETYL programlarındaki derslere ilişkin ölçme değerlendirme ile ilgili usuller ders sorumlusu tarafından hazırlanır ve Anabilim Dalı/Anasanat Dalı Başkanlığının veya Akademik Kurulu'nun önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir ve bu usuller yeni kaydolan öğrenciler için ders tercih aşamasından önce ilan edilir.
 
Ders Başarı Notu
MADDE 21 - (1) Bir dersteki başarı durumu ders başarı notu ile belirlenir. Ders başarı notu, öğrencinin yarıyıl içinde ara sınavlar, uygulamalı çalışmalar, ödevler gibi çalışmalarda gösterdiği başarı ve genel sınavın birlikte değerlendirilmesi ile elde edilir.
(2) Gözetimsiz yapılan ölçme değerlendirme etkinliklerinin dersin genel başarısına etkisi %20'den fazla olamaz.
 
Notlar
MADDE 22 - (1) Ders başarı durumunu ifade eden puanlar, katsayıları ve anlamları aşağıda belirtilmiştir:
 
Puanlar Notlar Katsayılar
(1) Ders başarı durumunu ifade eden puanlar, katsayıları ve anlamları aşağıda belirtilmiştir:

 

a) Puanlar Notlar Katsayılar
  95-100 A1 4,00
  90-94 A2 3,75
  85-89 A3 3,50
  80-84 B1 3,25
  75-79 B2 3,00
  70-74 B3 2,75
  65-69 C1 2,50
  60-64 C2 2,25
  55-59 C3 2,00
  0-54 F3 0,00
    F2 0,00
    F1 0,00
 
b) Harf notu karşılıkları şunlardır
1) G notu: Kredisiz derslerde ve Özel Konular dersinde başarılı,
2) K notu: Kredisiz derslerde ve Özel Konular dersinde başarısız,
3) F1 notu: Devamsızlık nedeniyle genel sınava girme hakkı yok, başarısız,
4) F2 notu: Genel sınava girme hakkı olduğu halde girmedi, başarısız,
5) F3 notu: Genel sınava girdi, başarısız,
6) H notu: Mazeretli
7) E notu: Eksik çalışma.
 
(2) Bir dersin genel sınavına girmiş, ancak zorunlu nedenlerle yarıyıl içi çalışmalarını tamamlayamamış öğrencilere E notu verilir. Öğrenci eksiğini genel sınav dönemi sonundan itibaren en geç bir ay içinde tamamlamak zorundadır. Aksi halde öğrencinin o ders için başarı notunun hesaplanmasında yarıyıl içi çalışmalarının değeri sifir kabul edilerek not verilir.
(3) Bir dersten başarılı sayılmak için en az Ci, notu almış olmaları gerekir.
(4) Seçmeli bir dersten başarısız olan öğrenci bu dersi açıldığı ilk yarıyılda tekrarlamak zorundadır. Bu dersin en geç izleyen yarıyıl içinde açılmaması durumunda, danışman ve akademik ana bilim/ana sanat dalı kurulunca önerilen ve enstitü yönetim kurulunca ekle-sil haftasına kadar onaylanan bir başka seçmeli ders alınabilir. Başarısız olunan ders transkriptten silinmez.
(5) Bir Öğrenci almış olduğu dersten notunu yükseltmek için o dersi tekrar edebilir. Akademik ortalama hesaplanmasında son not geçerlidir.

MADDE 23 - (1) UETYL programına kayıt yaptıran öğrencilerin enstitüye kaydolmadan önceki yurtiçi/yurtdışı yükseköğretim kurumlarından almış olduğu lisansüstü dersler öğrencinin kayıtlı olduğu UETYL programına transfer edilmez. Ancak ilgili programdan özel öğrenci statüsünde alınan dersler, danışmanın görüşü, akademik anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararıyla öğrencinin kayıtlı olduğu programa transfer edilebilir.

Devam Zorunluluğu
MADDE 24 - (1) UETYL programlarına kayıtlı öğrencilerin derslerde devam gerektiren faaliyetleri ders sorumlusunun önerisi ve Enstitü Anabilim Dalı/Enstitü Anasanat Dalı akademik kurul kararı ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir.
(2) Derslerde devam gerektiren faaliyetler dönem başlamadan önce ders izlence sayfalarından öğrencilere duyurulur.
(3) Her bir ders için toplam teorik ders saatinin %20'sinden fazlasına devam etmeyen öğrenci, o ders ya da derslerin yarıyıl sonu genel sınavlarına alınmaz ve öğrenciye F! notu verilir.
(4) UETYL programlarına kayıtlı Öğrencilerin derslere devamları elektronik olarak kayıt altına alınır.
 
Mezuniyet ve Diploma
MADDE 25 - (1) Kayıtlı olduğu UETYL programının bütün gereklerini başarıyla tamamlayan bir öğrenciye Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans derecesi ve Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans diploması verilir.
 
İzinler
MADDE 26 - (1) Yürürlükteki Yönetmeliğin izinler başlığı altındaki maddesine uygun olarak danışman görüşü, Anabilim/Anasanat Dalı Başkanlığının oluru ve Enstitü Yönetim Kurulu Kararı uygulanır.
 
Hüküm Bulunmayan Haller
MADDE 27 - (1) Enstitülerin, öğretim programlarındaki farklılıkların gerektirdiği durumlar ile bu Yönergede yer almayan öğretime ve sınavlara ilişkin diğer konularda; Yürürlükteki Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği hükümleri ile Senato ve ilgili Enstitü Yönetim Kurulu kararları uygulanır
 
Yürütme
MADDE 28 - (1) Bu Yönerge hükümlerini Hacettepe Üniversitesi Rektörü yürütür.
 
Yürürlük
MADDE 29 - (1) Bu Yönerge Hacettepe Üniversitesi Senatosunun onayı ile yürürlüğe girer.