2-3 Temmuz 2024’te "Sağlık Bilimleri Enstitüsü 5. Danışman Eğitimi Çalıştayı" düzenlenmiştir.
Lisansüstü Eğitimde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Hacettepe Üniversitesi Özel Ve Misafir Öğrenci Yönergesi
20.11.2013 tarihli ve 391 sayılı Hacettepe Üniversitesi Senato Kararı
 
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖZEL VE MİSAFİR ÖĞRENCİ YÖNERGESİ
 
Birinci Bölüm
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Madde 1 - (1) Bu Yönergenin amacı, Hacettepe Üniversitesine bağlı birimlerden ders almak isteyen önlisans, lisans veya lisansüstü düzeyindeki öğrencilerin, özel öğrencilik; yükseköğretim programlarında kayıtlı öğrenci statüsünde olmayanların misafir öğrencilik koşullarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
 
Kapsam
Madde 2 - (1) Bu yönerge Hacettepe Üniversitesi, özel ve misafir öğrencilerle ile ilgili hükümleri kapsar.
 
Dayanak
Madde 3 - (1) Bu Yönerge, 4/11/1981 tarihli 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14, 43, 44 ve 46'inci maddeleri ile 24 Nisan 2010 tarih ve 27561 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan, Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal lle Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik, Hacettepe Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitimi Yönetmeliği ve Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitimi Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
 
Tanımlar
Madde 4 - (1) Yönergede geçen;
a) Üniversite: Hacettepe Üniversitesini,
b) İlgili Birim: Hacettepe Üniversitesine bağlı tüm enstitü, fakülte, konservatuvar, yüksekokul ve meslek yüksekokullarını;
c) Diploma Programı: Enstitü, fakülte, konservatuvar, yüksekokul, meslek yüksekokulu veya bölümlerin belirlenen yeterlilikleri sağlayan öğrencilere önlisans, lisans veya lisansüstü diploması düzenlenen programları;
4) İlgili Yönetim Kurulu: Hacettepe Üniversitesine bağlı enstitü, fakülte, konservatuvar, yüksekokul ve meslek yüksekokulu yönetim kurullarını,
d) Özel Öğrenci: Bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olup, belirli bir konuda bilgi ve uygulama becerilerini artırmak isteyen öğrenciyi;
e) Misafir Öğrenci: Herhangi bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olmayan, belirli bir konuda bilgi ve uygulama becerilerini artırmak isteyen öğrenciyi;
ifade eder.
 
 
İKİNCİ BÖLÜM
Genel İlkeler
Başvuru ve Kayıt
Madde 5 - (1) Özel ve misafir öğrenci başvuru koşulları, gerekli belgeler, kayıt işlemleri gibi bilgiler Fakülte/Enstitü/Yüksekokul/Konservatuvar internet sitelerinde önceden duyurulur.
(2) Özel ve Misafir öğrenci statüsünde dersler almak dekanlığa/müdürlüğe başvuruda bulunurlar.
isteyenler dersin
açıldığı
(3) Özel ve misafir öğrenci başvuru ve kayıt işlemleri akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır.
(4) Özel ve misafir öğrencilerin derslere kabulü için dersi veren öğretim üyesi onayı ile ayrıca aşağıda belirtilen akademik birimlerin öneri ve onayı gerekir.
a) Ön lisans veya yabancı dil hazırlık programları için ilgili program başkanı Önerisi ve Yüksekokul Kurulu Kararır;
b) Lisans programlarında ilgili bölüm başkanlığının önerisi ve ilgili Fakülte Yönetim Kurulu Kararı;
c) Lisansüstü derslerle ilgili anabilim dalı başkanın önerisi ve ilgili EnstitüYönetim Kurulu Kararı;
(5) Derslere kabul edilen öğrenciler kayıt belgeleri ile birlikte ilgili ÖIDB'ye başvurur, derslere kayıt işlemleri Fakülte ve Yüksekokullarda OIDB, Enstitülerde ise Enstitü Öğrenci İşleri Birimi tarafından yapılır.
 
 
Özel Öğrenci Koşulları
Madde 6 - (1) Özel öğrenciler ders sorumlusu ile ilgili anabilim/ anasanat dali baskaninin uygun görüşü ve fakülte/enstitü/yüksekokul /konservatuvar yönetim kurulunun onayı ile özel öğrenci olarak kabul edilerek belirlenen derslere devam edebilirler.
(2) Özel Öğrenciler de kayitli öğrenciler gibi izledikleri derslerin bütün koşullarına uymak ve derslerin bütün gereklerini yerine getirmek zorundadırlar.
(3) Özel öğrenciler, Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenen öğrenim ücretlerini ödemek zorundadırlar.
(4) Akademik takvimde belirlenen süreler içinde özel öğrenciler ders seçebilirler ve ekle sil döneminde, önceden seçmiş oldukları dersleri programlarından çıkarabildikleri gibi yeni dersler de ekleyebilirler.
(5) Ekle sil tarihleri sonrasında ders bırakmaları halinde özel öğrencilerin ödemiş oldukları öğrenim ücreti iade edilmez.
(6) Özel öğrenciler Üniversitenin yönetmelik ve uygulama esaslarında belirtilen kurallara uymak zorundadırlar.
 
(7) Özel öğrenciler Üniversite Yönetim Kurulu tarafından özel öğrenciler için belirlenen haklardan yararlanırlar.
(8) Talep etmeleri halinde özel öğrencilere almış oldukları dersleri ve aldıkları notları gösteren bir belge verilir.
(9) Özel Öğrenci statüsünde alınan dersler geçerli düzenlemeler dahilinde öğrencinin daha sonra kayıt olabileceği programlara transfer edilebilir.
 
Misafir Öğrenci Koşulları
Madde 7 - (1) Her dönem başında derslere kabul edilebilecek misafir öğrenci kontenjanı ilgili birimler tarafından belirlenir.
(2) Misafir öğrenciler, ders sorumlusu ile ilgili anabilim/ anasanat dalı başkanının uygun görüşü ve fakülte/ enstitü / yüksekokul /konservatuvar yönetim kurulunun onayı ile misafir öğrenci olarak kabul edilerek belirlenen derslere devam edebilir.
(3) Misafir öğrenciliğe kabul edilenlerin Öğrenci İşleri Bilgi Sistemine kayıtları yapılır ve misafir öğrencilerin bilgileri ders kayit listelerinde "misafir öğrenci" statüsünde yer alır. Bu öğrencilerin derslere katılım ve başarı düzeyleri dersin öğretim elemanı tarafından fakülte / enstitü/ yüksekokul /konservatuvar Öğrenci İşleri Bilgi Sistemine işlenir.
 
(4) Misafir öğrenciler, kayıtlı öğrenciler gibi izledikleri derslerin koşullarına uyar ve derslerin gereklerini yerine getirirler.
(5) Misafir öğrenciler sınava girme, ödev hazırlama ve devam gibi kayıtlı öğrencilerin yerine getirmek zorunda oldukları ders faaliyetlerini yerine getirmek zorunda değillerdir.
(6) Misafir öğrenciler, Universite Yönetim Kurulu tarafından belirlenen aldıkları derslerin ücretini ödemek zorundadırlar.
(7) Akademik takvimde belirlenen süreler içinde misafir öğrenciler ders seçebilirler
(8) Ekle sil dönemi sonrasında, ders birakmaları halinde misafir öğrencilerin ödemiş oldukları öğrenim ücreti iade edilmez.
(9) Misafir öğrenciler Üniversitenin yönetmelik ve uygulama esaslarında belirtilen kurallara uymak zorundadırlar.
(10) Misafir öğrenciler Üniversite Yönetim Kurulu tarafından misafir öğrenciler için belirlenen haklardan yararlanabilirler.
(11) Misafir öğrencilere, öğrencilikleri süresince aldıkları dersler ve bu derslerdeki başarı düzeylerini gösteren onaylı bir belge verilir.
(12) Misafir öğrencilik uygulaması Üniversitemiz tarafından bir Sosyal Sorumluluk uygulaması olarak da değerlendirilmektedir. Üniversite tercihinde bulunacak olan üstün başarılı orta öğretim kurumları son sınıf öğrencileri, 65 yaş üzeri bireyler, engelli bireyler ile üniversitemiz akademik ve idari personeli için uygulanacak kontenjan ve indirim oranları sosyal sorumluluk uygulaması çerçevesinde, öğretim yılı başında Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
 
 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yönergede Hüküm Bulunmayan Haller
Madde 8 - (1) Bu yönergede hüküm bulunmayan hallerde, Hacettepe Üniversitesi'nin ilgili Yönetmelik hükümleri ile Senato ve Üniversite Yönetim Kurulu kararları uygulanır.
 
Geçici Madde 1 - 2013-2014 Egitim ve Öğretim yılında Sağlık Bilimleri, Halk Sağlığı ve Çocuk Sağlığı Enstitüleri dışındaki tüm Enstitülerde ve Yabancı Diller Yüksekokulu'nda Özel Öğrenci ve Misafir Öğrenci pilot uygulaması yapılacaktır.
 
Yürürlük
Madde 9 - Bu Yönerge, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
 
Yürütme
Madde 10 - Bu Yönerge hükümlerini, Hacettepe Üniversitesi Rektörü yürütür. 20/11/2013 tarih ve 2013/391 sayılı Senato kararı ile kabul edilmiştir.