Özel Öğrenci - Başvuru ve Kayıt

ÖZEL ÖĞRENCİLİK

I - Özel Öğrenci Kabulü

• YÖK Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'ne göre Özel Öğrenci Kabulü:
    • MADDE 31 – (1) Bir yüksek lisans, doktora ya da sanatta yeterlik programına kayıtlı olan öğrenciler, diğer yükseköğretim kurumlarındaki lisansüstü derslere kayıtlı olduğu enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının onayı ile özel öğrenci olarak kabul edilebilir. Lisansüstü derslere kabul edilen öğrencilerin özel öğrenci olarak aldığı ve başarılı olduğu derslerin muafiyet işlemleri kayıtlı olduğu enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından yürütülür.
  • Uzmanlık öğrencilerinin özel öğrencilikleri ile ilgili YÖK kararı

II - Başvuru İşlemleri

• Başvuru Yeri
    • Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sıhhiye
  • Başvuru Tarihleri
    • 2023 - 2024 Bahar Yarıyılı Başvuruları: 26 Şubat - 01 Mart 2024
  • Başvuru Adımları
    • https://enstitu.hacettepe.edu.tr/ adresinde “Aday Öğrenci” seçeneğine tıklayınız
    • “Üye Ol” butonuna basınız. (Sisteme üye olurken vermiş olduğunuz e-posta adresine kullanıcı adı ve parolası gönderilecektir.)
    • Gerekli bilgileri doldurunuz ve “Kaydet” butonuna basınız.
    • Kullanıcı adınız ve parolanız e-postanıza gelecektir.
    • https://enstitu.hacettepe.edu.tr/ adresinde “Özel Öğrenci” seçeneğini tıklayınız, kullanıcı adı ve şifre bilgilerinizi giriniz  ve ardından “Giriş” butonuna basınız.
    • Derslerinizi seçiniz
    • “Özel Öğrenci Formu”nun 3 adet çıktısını alınız ve bu çıktıları Anabilim Dalı Başkanı ve Ders sorumlusuna imzalatınız. (Bu üç formun biri Anabilim Dalı, biri Enstitü biri de özel öğrenci içindir.)
    • Kayıt işlemlerinin tamamlanması için mutlaka Özel Öğrencilik Formunun Enstitü Öğrenci İşlerine istenen belgeler ile teslim edilmesi gerekir.
    • Hacettepe Üniversitesi Enstitülerinde lisansüstü program kaydı olan öğrencilerin başka enstitülerden almak istedikleri dersler için özel öğrenci kaydı yaptırması uygun olmayıp, bu öğrenciler kayıtlı oldukları enstitülerden ders seçecekler ve diğer ders kayıtlarında yaptıkları işlemleri yapacaklardır.
  • Başvuru için gerekli belgeler.
  1. Mezuniyet Belgesi (Diploma veya Geçici Mezuniyet Belgesinin 1(Bir) adet fotokopisi)
  2. Nüfus cüzdanı (TC Kimlik Kartı) - Pasaport
  • Türk Uyruklu Adaylar Nüfus Cüzdanı Fotokopisi (A4 kağıda çekilmiş 1(Bir) adet fotokopi)
  • Yabancı Uyruklu Adaylar Pasaport Fotokopisi (A4 kağıda çekilmiş 1 (Bir) adet fotokopi)
  1. Öğrenci Belgesi (A4 kağıda çekilmiş 1 (Bir) adet fotokopi veya Öğrenci Belgesi)
  2. Banka Dekontu (Halk Bankası) (Ad-Soyad T.C., program adı, YL-DR belirtilecektir)
  3. Özel Öğrenci Formu (Sisitem Çıktısı)
  4. Çalışma Belgesi (Araştırma görevlileri için) (Bir adet araştırma görevlisi olduklarını belirten çalışma belgesi)

III - Özel Öğrenci Ücretleri (Yerel Kredi Başına Ödenmesi Gereken Ücret)

• Ücret ödeyecekler / ödemeyecekler
    • Ücret ödeyecekler
      • Hacettepe Üniversitesi dışındaki diğer üniversite öğrencileri
      • Hacettepe Üniversitesine bağlı enstitülerin ikinci öğretim öğrencileri
    • Ücret ödemeyecekler
      • Hacettepe Üniversitesi MD PhD Öğrencileri
      • ODTÜ Enformatik Enstitüsü öğrencileri
      • OMU Biyoistatistik öğrencileri
  • Ücretlerle ilgili önemli noktalar
    • Lütfen seçeceğiniz dersin seviyesini (Doktora-Tezli Yüksek Lisans- Tezsiz Yüksek Lisans) Hacettepe Üniversitesi-Ders Kataloğu/Bilgi Paketi web sitesinden kontrol ediniz.
    • Bir dönemde farklı seviyelerden (Doktora, Tezli Yüksek Lisans, Tezsiz Yüksek Lisans) ders alınmışsa, her ders ücreti kendi seviyesi ile ilgili hesaba yatırılacaktır.
    • Ders kodlarındaki sayıları '6' ile başlayan dersler yüksek lisans, '7' ile başlayan dersler doktora dersleridir. (Ör: ANA601 dersi bir yüksek lisans dersi, ANA701 ise bir doktora dersidir.)
    • Ör: Doktoradan 2 kredilik, tezli yüksek lisanstan 3 kredilik ders alan T.C. uyruklu öğrenci; doktora hesabına 445,82₺, tezli yüksek lisans hesabına 668,73₺ yatıracaktır.
    • Lütfen EFT yoluyla ödeme yapmayınız.
  • Ücretler
    • Başka bir üniversitede lisansüstü programa kayıtlı olan T.C. uyruklu öğrenciler veya araştırma görevlileri: 222,91 TL
    • Başka bir üniversitede lisansüstü programa kayıtlı olan uluslararası öğrenciler: 445,84 TL
  • Ücret Hesaplama İlkeleri
    • Yerel kredi, "T-P-K-AKTS" kredi tiplerinden "K" sütunun altındaki değerdir.
    • Özel öğrenci ücretleri, başka bir üniversitede kayıtlı olan T.C. uyruklu öğrenciler için "yerel kredi miktarı x 222,91₺"dir.
    • Özel öğrenci ücretleri, başka bir üniversitede kayıtlı olan uluslararası öğrenciler için "yerel kredi miktarı x 445,84₺"dir.
  • Özel öğrenci ücretlerinin yatırılacağı Halkbank IBAN numaraları.
    • Doktora dersleri için                      : TR82 0001 2001 5410 0006 0003 59
    • Tezli Yüksek Lisans dersleri için   : TR12 0001 2001 5410 0006 0003 58