Hacettepe Üniversitesi'nde Görev Yapan Araştırma Görevlilerinin Yetiştirilme Ve Çalışma Esasları

09.07.2014 tarihli ve 2014-233 sayılı Hacettepe Üniversitesi Senato Kararı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ'NDE GÖREV YAPAN ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİNİN YETİŞTİRİLME ve ÇALIŞMA ESASLARI

Temel İlke: Hangi statüyle atanmış olursa olsun Araştırma Görevlileri, Yükseköğretim Kanunu'nun lafzından ve ruhundan anlaşıldığı üzere öğretim üyesi yetiştirilmek üzere istihdam edilen öğretim elemanlarıdır. Hacettepe Üniversitesi'nde görev yapan Araştırma Görevlileri de gelecekte öğretim üyesi olarak istihdam edilecekleri gerçeğinden yola çıkılarak eğitim-öğretim ve araştırma sürecinde, diğer bütün öğretim üyeleriyle temel paydaş olarak kabul edilir.
  1. Araştırma Görevlileri aday öğretim üyesi olarak değerlendirildiğinden, Üniversitemizin kendilerine bakışında odak noktasını akademik birikimlerini geliştirme ve makul süreler içinde lisansüstü eğitimini tamamlama oluşturur.
  2. Araştırma Görevlileri, yükseköğretim mevzuatı ve Üniversitemizin olanakları çerçevesinde yetiştirilmeleri için gerekli olan bütün imkânlardan yararlandırılırlar.
  3. Araştırma görevlileri, öğretim faaliyetlerinin yürütülmesinde kendilerine verilen ve akademik nitelik taşıyan ders izleme, teorik ve pratik derslerde öğretim elemanına yardımcı olma, sınavların uygulanması, öğretim programları ve yarıyıl ders programlarının yapılmasına yardımcı olma gibi görevleri yerine getirirler. Mevzuattan kaynaklanan ve akademik hayatın olağan akışı içinde yerine getirilmesi gereken bu görevler, aynı birimde çalışan öğretim elemanları arasında adalet ve hakkaniyet esasına göre düzenlenir. Görev dağılımı, her dönem başında bölüm/ana bilim dali/ana sanat dalı Araştırma Görevlilerinin katıldığı bir toplantıda belirlenir ve Araştırma Görevlilerine düşen iş yükü, bir çizelgeye bağlanabilir. İş yükü, çalışma saati esas alınarak ve/veya puanlama usulüyle hazırlanabilir.
  4. Araştırma Görevlileri, araştırma sürecine katılır. Bu bağlamda görevli olduğu araştırmalarda ve projelerde yürütme, görev alma, yayın yapma veya yayınlara katkıda bulunma faaliyetlerini yerine getirir.
  5. Hacettepe Üniversitesi'nde görev yapan Araştırma Görevlileri, idari personelin görev kapsamına giren ve/veya akademik nitelik taşımayan konularda görevlendirilemez.
  6. Araştırma Görevlilerine verilen görevler, Araştırma Görevlilerinin lisansüstü eğitim çalışmalarını aksatici nitelikte olamaz.
  7. Akademik hayatın olağan akışı içinde süratle yerine getirilmesi gerekenler hariç olmak üzere, Araştırma Görevlilerine verilen görevler, ilke olarak yazılı olarak tebliğ edilir.
  8. Araştırma Görevlileri, çalıştıkları birimlerdeki demirbaş eşyaların ve malzemelerin kullanılmasında ve korunmasında, diğer öğretim elemanlarıyla aynı sorumluluğa sahiptir. Bu bağlamda, sadece kendi kullandıkları eşyalar ve malzemeler Araştırma Görevlilerine zimmetlenebilir.